چگونه بفهمید که به اختلال شخصیت دسته B مبتلا هستید؟ راهنمای کامل تشخیص و درمان
اختلال شخصیت ضد اجتماعی :
اختلال شخصیت ضد اجتماعی یا ASPD یک نوع از اختلالات شخصیتی است که در آن فرد نمیتواند با دیگران به خوبی رفتار کند و از حقوق و احساسات آنها بیتفاوت است. فرد مبتلا به ASPD ممکن است دروغ بگوید، فریب دهد، خشونتآمیز باشد، قانون را نقض کند و هیچ عذاب وجدان یا پشیمانی نداشته باشد.
برخی از علائم و نشانههای ASPD عبارتند از:
- بیتوجهی به درست و غلط
- دروغ گفتن برای سوء استفاده از دیگران
- بیاحترامی به دیگران
- بازیچه قرار دادن دیگران برای نفع یا لذت شخصی
- تکبر، احساس برتری و استبداد شدید
- پیروی نکردن از قوانین اجتماعی
- بیاعتنایی به حقوق دیگران
- تکانشگری و ضعف در برنامهریزی بلند مدت
علل ASPD مشخص نیستند، اما ممکن است ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باشند. برخی از عوامل خطرساز عبارتند از:
- سطح پایین سروتونین (ماده شیمیایی مغز)
- تروما یا سوء استفاده در دوران کودکی
- وجود ASPD در خانواده
- سبک زندگی ناسالم (مثل مصرف مواد مخدر یا الکل)
ASPD معمولاً در دوران کودکی یا نوجوانی شروع میشود و قبل از ۱۸ سالگی با نام اختلال سلوک شناسایی میشود. در صورت عدم درمان، ASPD تا بزرگسالی ادامه پیدا میکند1.
ASPD چالش بزرگ و جدّي رواني است كه با رفتار خودآزاري، خودكشي، جنايات، حادثات و زندان همراه است. درمان ASPD سخت است، زیرا فرد مبتلا معمولاً قبول نمیکند که مشکل دارد و به کمک روانپزشک چیره نشده است. با این حال، روشهای مختلف درمان وجود دارند که ممکن است به بهبود رفتار فرد کمک کنند. برخي از روش های درمان عبارتند از:
- روان درمانی: این روش به فرد کمک میکند تا با احساسات و رفتارهای خود آگاه شود و راههای سازگارتر با دیگران را یاد بگیرد. روشهای مختلفی از روان درمانی مانند درمان شناختی-رفتاری، درمان گروهی، درمان خانوادگی و درمان مبتنی بر همدلی وجود دارند.
- دارودرمانی: این روش به کنترل علائم مرتبط با ASPD مثل اضطراب، افسردگی، خشونت یا اعتیاد کمک میکند. داروهای مختلفی مانند ضد اضطراب، ضدافسردگی، ضد تشنج و ضد روان پریش وجود دارند.
- حمایت اجتماعی: این روش به فرد کمک میکند تا با استفاده از منابع موجود در جامعه (مثل مشاوره، گروههای حمایتی، برنامههای آموزشی یا شغلی) بهبود یابد و با دیگران ارتباط برقرار کند.
اختلال شخصیت مرزی :
اختلال شخصیت مرزی یا BPD یک نوع از اختلالات شخصیتی است که در آن فرد دچار بیثباتی شدید در خلق، هویت، رفتار و روابط بینفردی است. فرد مبتلا به BPD ممکن است احساس ترس، خشم، پوچی، خودآزاری، خودکشی یا ترک شدن داشته باشد.
برخی از علائم و نشانههای BPD عبارتند از:
- ترس دائمی از اینکه کسی ممکن است او را ترک کند. این ممکن است تلاش دیوانهواری در جهت نگه داشتن روابطی که شخص دیگر مایل به آن نیست باشد.
- بیثباتی در روابط فردی به صورت الگویی که مشخصهاش تناوب میان دو قطب افراطی آرمانیسازی و بیارزشسازی است. برای این افراد در یک لحظه فرد مهم زندگیشان فرشته است و در لحظهای دیگر بزرگترین خیانتکار زندگی.
- خودانگاره ضعیف و ناپایدار. آنها نمیدانند که واقعاً چه کسی هستند و نظرشان در مورد خودشان تغییر میکند.
- رفتارهای تکانشی و خطرناک، مثلاً روابط جنسی پرخطر، سوء مصرف مواد مخدر یا الکل، رانندگی پرخطر یا پرخوری عصبی.
- خودآزاری و افکار خودکشی به صورت مکرر.
- احساس پوچی و بیارزشی مزمن.
- خشم و عصبانیت شدید و نامتناسب با عامل ایجاد کننده آن و همچنین عدم توانایی در کنترل آن خشم.
علل BPD مشخص نیستند، اما ممکن است ترکیبی از عوامل ژنتیک و محيطي باشند. بعضي از عوامل خطرساز عبارتند از:
- سطح پایین سروتونین (ماده شيميایي مغز)
- تروما يا سؤ استفاده در دوران کودکي
- وجود BPD در خانواده
- سبك زندگي ناسالم (مثل مصرف مواد مخدر يا الكل)
BPD معمولاً در دوران کودکي يا نوجواني شروع ميشود و قبل از ۱۸ سالگي با نام اختلال سلوک شناسايي ميشود. در صورت عدم درمان، BPD تا بزرگسالي ادامه پيدا ميکند.
BPD چالش بزرگ و جدّي رواني است كه با رفتار خودآزاري، خودكشي، جنايات، حادثات و زندان همراه است. درمان BPD سخت است، زیرا فرد مبتلا معمولاً قبول نمیکند که مشکل دارد و به کمک روانپزشک چیره نشده است. با این حال، روشهای مختلف درمان وجود دارند که ممکن است به بهبود رفتار فرد کمک کنند. برخی از روشهای درمان عبارتند از:
- روان درمانی: این روش به فرد کمک میکند تا با احساسات و رفتارهای خود آگاه شود و راههای سازگارتر با دیگران را یاد بگیرد. روشهای مختلفی از روان درمانی مانند درمان شناختی-رفتاری، درمان گروهی، درمان خانوادگی و درمان مبتنی بر همدلی وجود دارند.
- دارودرمانی: این روش به کنترل علائم مرتبط با BPD مثل اضطراب، افسردگی، خشونت یا اعتیاد کمک میکند. داروهای مختلفی مانند ضد اضطراب، ضدافسردگی، ضد تشنج و ضد روان پریش وجود دارند.
- حمایت اجتماعی: این روش به فرد کمک میکند تا با استفاده از منابع موجود در جامعه (مثل مشاوره، گروههای حمایتی، برنامههای آموزشی یا شغلی) بهبود یابد و با دیگران ارتباط برقرار کند.
اختلال شخصیت نمایشی
اختلال شخصیت نمایشی یا هیستریونیک یک نوع از اختلالات شخصیت دسته B است که در آن فرد دچار بیثباتی شدید در خلق، هویت، رفتار و روابط بینفردی است. فرد مبتلا به این اختلال معمولاً در رفتارهایشان شور و هیجان بسیاری را نشان میدهند و به همین دلیل نام شخصیت نمایشی بر این اختلال گذاشته شده است1.
برخی از علائم و نشانههای این اختلال عبارتند از:
- نیاز شدید به مرکز توجه بودن و احساس ناراحتی وقتی در مرکز توجه نباشند2.
- استفاده از رفتارهای اغواگرایانه و تحریککننده جنسی در تعامل با دیگران3.
- تغییرات ناگهانی در هیجانات و عدم توانایی در کنترل آنها2.
- روابط سطحی و کمعمق با دیگران2.
- نمایشی بودن هیجانات و غلو بیش از حد در ابراز آنها2.
علل این اختلال مشخص نیستند، اما ممکن است ترکیبی از عوامل ژنتیک و محيطي باشند. بعضي از عوامل خطرساز عبارتند از:
- سطح پایین سروتونین (ماده شيميایي مغز)13
- تروما يا سؤ استفاده در دوران کودکي13
- وجود اختلال شخصیت نمایشی در خانواده1
- سبك زندگي ناسالم (مثل مصرف مواد مخدر يا الكل)13
درمان این اختلال سخت است، زیرا فرد مبتلا معمولاً قبول نمیکند که مشکل دارد و به کمک روانپزشک چیره نشده است. با این حال، روشهای مختلف درمان وجود دارند که ممکن است به بهبود رفتار فرد کمک کنند. برخي از روش های درمان عبارتند از:
- روان درمانی: این روش به فرد کمک میکند تا با احساسات و رفتارهای خود آگاه شود و راههای سازگارتر با دیگران را یاد بگیرد. روشهای مختلفي از روان درماني مانند درمان شناختي-رفتاري، درمان گروهي، درمان خانوادگي و درمان مبتني بر همدلي وجود دارند13.
- دارودرمانی: این روش به کنترل علائم مرتبط با این اختلال مثل اضطراب، افسردگی، خشونت یا اعتیاد کمک میکند. داروهای مختلفي مانند ضد اضطراب، ضدافسردگي، ضد تشنج و ضد روان پريش وجود دارند13.
- حمایت اجتماعی: این روش به فرد کمک میکند تا با استفاده از منابع موجود در جامعه (مثل مشاوره، گروههای حمایتی، برنامههای آموزشی یا شغلی) بهبود یابد و با دیگران ارتباط برقرار کند1.
اختلال شخصیت خودشیفته
اختلال شخصیت خودشیفته یا NPD یک نوع از اختلالات شخصیت دسته B است که در آن فرد دچار خودمحوری، تفکر و رفتار مغرورانه، عدم همدلی و توجه به دیگران و نیاز بیش از حد به تحسین است. افراد مبتلا به این اختلال معمولاً خود را برتر، خاص و منحصر به فرد میدانند و انتظار دارند که دیگران به آنها احترام بگذارند و آنها را تعریف و تمجید کنند12.
برخی از علائم و نشانههای NPD عبارتند از:
- حس خودبرتربینی و بیشازحد پرتوقع بودن و حس طلبکارانه نسبت به دیگران12.
- غلو کردن در مورد موفقیتها، استعدادها، زیبایی یا قدرت12.
- خودبزرگبینی و تکبر12.
- نمایشی بودن و توجهطلب12.
- عدم همدلی با دیگران و عدم توجه به احساسات و نیازهای آنها12.
- سوء استفاده از دیگران برای رسیدن به منافع شخصی12.
- حسادت به دیگران یا فکر کردن که دیگران حسود آنها هستند12.
- حساسیت بالا در برابر انتقادات یا عدم تأیید12.
علل NPD مشخص نیستند، اما ممکن است ترکیبی از عوامل ژنتیک و محيطي باشند. بعضي از عوامل خطرساز عبارتند از:
- سطح پایین سروتونین (ماده شيميایي مغز)3
- تروما يا سؤ استفاده در دوران کودکي3
- وجود NPD در خانواده3
- سبك زندگي ناسالم (مثل مصرف مواد مخدر يا الكل)3
NPD معمولاً در دوران جواني شروع ميشود و قبل از ۱۸ سالگي با نام اختلال سلوک شناسايي ميشود. در صورت عدم درمان، NPD تا بزرگسالي ادامه پيدا ميکند3.
NPD چالش بزرگ و جدي رواني است كه با رفتار خودآزاري، خودكشي، جنايات، حادثات و زندان همراه است. درمان NPD سخت است، زیرا فرد مبتلا معمولاً قبول نمیکند که مشکل دارد و به کمک روانپزشک چیره نشده است. با این حال، روشهای مختلف درمان وجود دارند که ممکن است به بهبود رفتار فرد کمک کنند. برخي از روش های درمان عبارتند از:
- روان درمانی: این روش به فرد کمک میکند تا با احساسات و رفتارهای خود آگاه شود و راههای سازگارتر با دیگران را یاد بگیرد. روشهای مختلفي از روان درماني مانند درمان شناختي-رفتاري، درمان گروهي، درمان خانوادگي و درمان مبتني بر همدلي وجود دارند3.
- دارودرمانی: این روش به کنترل علائم مرتبط با NPD مثل اضطراب، افسردگی، خشونت یا اعتیاد کمک میکند. داروهای مختلفي مانند ضد اضطراب، ضدافسردگي، ضد تشنج و ضد روان پريش وجود دارند3.
- حمایت اجتماعی: این روش به فرد کمک میکند تا با استفاده از منابع موجود در جامعه (مثل مشاوره، گروههای حمایتی، برنامههای آموزشی یا شغلی) بهبود یابد و با دیگران ارتباط برقرار کند3.